Jönköpings Sinfonietta
Tio nationaliteter och en värld av erfarenhet. Jönköpings Sinfonietta bildades 1988 och må vara en ung orkester men kommer som sådan med en fantastisk anda och en uppsjö av kreativitet. Trots storleken, eller kanske tack vare den, tar musikerna i olika konstellationer sig an allt från intim kammarmusik till de stora symfonierna av till exempel Mahler och Brahms.
Klart är att Jönköpings Sinfonietta älskar sin publik. Om den så sitter i de röda stolarna i Konsertsalen på Kulturhuset Spira i Jönköping eller i hårda kyrkbänkar, i Auditoriet i Gummifabriken i Värnamo eller på någon av Musikcaféseriens många spelplatser i länet. För musikerna i orkestern är publikmötet allt. Det är där man levererar på högsta nivå och det har blivit orkesterns signum; att vara på tårna när det gäller, häpnadsväckande starka, innerliga och med en närvaro som stundtals golvar åhörarna.
Orkestern samarbetar så snart tillfälle ges med utomstående aktörer, till exempel med kultur- och musikskolor såväl som med lokala körer. Sedan många år har man ett produktivt och givande utbyte med Musikhögskolan i Malmö, där några studenter varje vår komponerar särskilt för Sinfoniettan för att sedan besöka Spira och inte bara få sina verk uppförda utan även utvärderade i samtal med musikerna. Man bjuder kontinuerligt in gästande dirigenter och solister från hela Europa i sina symfoniserier på torsdagar och söndagar. En säsong med Sinfoniettan kan musikaliskt innebära allt från opera till musikal, från klassiker av mästarna till samtida uruppföranden, lunchkonserter, filmmusikinspelningar och dataspelskonserter.
Från att ha framfört sina konserter i Per Brahegymnasiets aula och på Konserthuset på Elmia, är Jönköpings Sinfoniettas bas sedan 2011 Kulturhuset Spira. Efter flytten till Spira, då verksamheterna länsmusiken och länsteatern sedan hopslagningen 1999 för första gången fick gemensamma lokaler, ökade orkestern från enkel till dubbel besättning i träblåssektionen, med ytterligare en oboe, en flöjt, en klarinett och en fagott. Senare gick man från att ha musikerna anställda på 75 procent till 30 heltidstjänster.
Orkesterns kvalitet och utveckling har lockat musiker från tio olika länder, så långt bort ifrån som Hongkong, Japan, Sydkorea, Kanada och Australien, som för närvarande har sin prov- eller fasta anställningar här. I orkesterverksamheten ingår i dag två aktiva ensembler i John Bauer Brass och Kerstin Jansson. Orkestern har förutom regelbundna turnéer i länet även uppträtt i såväl Kina som Spanien och Tyskland.
Jönköpings Sinfoniettas konstitution har sitt ursprung i den ideella ännu verksamma Jönköpings Orkesterförening samt Regionmusiken. Den sistnämnda i sin tur en utveckling av musikkåren på A6 regemente. Orkestertraditionerna i Jönköping kan emellertid dateras så långt bak i tiden som 1600-talet, då Hovrättsorkestern bildades av inflyttade jurister från Stockholm. Ett skrå med anor, alltså.
Konstnärlig chef Musik är Marit Strindlund.
Jönköpings Sinfonietta
Violin 1
Vakant - 1:e konsertmästare
Vivien Jeffery
Diana Lewtak-Isaksson
Kaho Nagano
Vakant
Violin 2
Vakant-stämledare
Isa Hammarsten
Marie Stigmer
Katarina Bergendahl Högsta
Viola
Vakant - stämledare
Zuzanna Kozendra
Mari Paz Albiñana
Cello
Natalia Goldmann
Mari Wall Söderhjelm
Kontrabas
Anders Gerhardsson
Flöjt
Vakant - stämledare
Vakant - alt stämledare
Oboe
Adrian Roach
Klarinett
Charlotta Savander
Paloma Pinto Viloria
Fagott
Tony Liu
Lou Paquin
Horn
Johan Tiger
Trumpet
Martin Isaksson
Vakant - alt stämledare
Trombon
Klas-Henrik Djärf
Tuba
Yngve Nordström
Slagverk
Mats Olsson