Övrigt Spelperiod: 08 feb - 08 feb

Smålits Författarscen 2020

Äntligen! Smålands litteraturfestival (SmåLit) intar återigen Kulturhuset Spira. Möt författarna Vigdis Hjorth, Magnus Västerbro, Karin Smirnoff och Åke Edwarson i ett fördjupande författarsamtal. Moderator är Emilia Söelund. Kvällen inleds med att Athena Farrokhzad läser.

Vigdis Hjorth är en norsk författare. I hemlandet har hon gett ut 30 böcker för
barn, unga och vuxna. Hon blev känd för en svensk publik med romanen Arv
och miljö som nominerades till Nordiska rådets litteraturpris. Vigdis Hjorth är
aktuell med romanen Henrik, där hon gör en modern tolkning av Ibsen-pjäsen
Hedda Gabler. I vår kommer också romanen Lärarinnans sång på svenska.

 

Athena Farrokhzad är poet, översättare och litteraturkritiker. Hon undervisar
också på Biskops-Arnös författarskola. Farrokhzad debuterade 2013 med den uppmärksammade boken Vitsvit som hon nominerades till Augustpriset för. Nu är hon aktuell med diktsamlingen I rörelse och tillsammans med författaren Kristofer Folkhammar har hon också sammanställt antologin Berör och förstör med dikter för unga.

 

Magnus Västerbro är journalist med inriktning på historia. 2016 släppte han fackboken Pestens år som handlade om en allvarlig epidemi som spreds över landet 1710. Två år senare kom Svälten som tar sig an de svenska nödåren 1867-69. För den senare fick Magnus Västerbro Augustpriset 2018. I oktober 2019 släpptes hans nya bok Vålnadernas historia.

 

Åke Edwardson växte upp i Sävsjö och Vrigstad. 1995 fick han Svenska Deckarakademins debutantpris för boken Till allt som varit dött. Därefter har det blivit tolv böcker om kriminalkommissarie Erik Winter som har sålts i sex miljoner exemplar och översatts till 27 språk. Förutom deckare har Åke Edwardson även skrivit romaner, noveller och ungdomsböcker, varav många utspelar sig på småländska höglandet. Han är aktuell med romanen Bungalow.

 

Karin Smirnoff har arbetat som företagare och journalist, men 2017 påbörjade
hon en utbildning i litterär gestaltning vid Lunds Universitet. Året efter
debuterade hon med romanen Jag for ner till bror som Augustnominerades.
Romanen är den första i en trilogi, där uppföljaren Vi for upp med mor kom
2019 och den avslutande delen ges ut under våren 2020. 

 

Moderator är Emilia Söelund, kulturredaktör Hall Media.

 

Kulturhuset Spira på Smålit

Lyssna på Spiraaktuella regissörer och dramatiker i samtal under dagsprogrammet på Smålands litteraturfestival i Jönköping, 8 februari. FRI ENTRÈ.

Plats: Röda Salen, Jönköpings läns museum

13.00-13.25 I huvudet på Henrik Ibsen

Den unga bruden är svinsnygg, huset är amazing men mannen tydligen luspank. Och snart blir hans hustru farlig. Ibsens mästerverk Hedda Gabler är ett av världens mest välskrivna dramer, enligt regissören Hugo Hansén. Här samtalar han med Jönköpingsbördige scenografen Sven Haraldsson om textens magi, jobbig igenkänning och om platsens betydelse, inför uppförandet av vårens klassiker på Kulturhuset Spira. Intervjuar gör Nina Marjavaara.

13.30-13.55 Hyllade Emma Broström – mitt i (den känsliga) processen

I fjol prisades hon av Svenska Ibsensällskapets för sitt fantasifulla sätt att gestalta vardagen. Hösten 2019 spelas hon på fyra olika scener i landet och filar samtidigt på ett nytt manus – för Jönköping. Hösten 2020 sätts Emma Broströms psykologiska thriller för barn, Innan jag öppnar mina ögon, upp på Kulturhuset Spira. Mia Ringblom Hjertner, konstnärlig chef Unga Spira, möter henne i ett samtal om lust och prestationsångest och om att skriva hoppfullt om ungars största skräck – att mamma och pappa en dag bara är borta.  

För SmåLits fullständiga festivalprogram se: www.smalit.se(Extern länk) 

En växande festival

Inför SmåLit 2020 förbereds ett digert program med lokala, nationella och internationella författare. Under fem år har SmåLit växt till ett viktigt nav för skrivande och läsande människor i regionen, men festivalens fokus på aktuella samhällsfrågor gör programmet intressant även för en bredare målgrupp. Arrangörer 2020 är: Region Jönköping län, Värnamo kommun, Jönköpings kommun, Tranås kommun och mediehuset Hall Media, i samarbete med lokala samarbetspartners. Festivalen flyttar från ort till ort, under tre dagar: Värnamo (7/2), Jönköping (8/2) och Tranås (9/2).

Författare sägs ha världens ensammaste yrke. Först i mötet med läsare bildas en gemenskap. Samtidigt präglas vår tid av en snabb digitalisering som förändrar hela vår uppfattning av ensamhet och gemenskap. Därför är årets festivaltema: gemensam. Blir samhället tystare när appar ersätter mänsklig interaktion? Hur påverkar den tekniska utvecklingen vår upplevelse av gemenskap? Och vilken betydelse har ensamhet för vår förmåga att skriva och läsa skönlitteratur? Visst finns ett tabu att prata om att man är ensam? Just då är det viktigt att vi pratar om det. 

Fri entré på dagen 

SmåLit består av ett gratis dagsprogram för alla åldrar, samt ett kvällsprogram med kända författare som hålls inför en betalande publik, i Teatersalongen på Kulturhuset Spira. I Jönköping ordnas också en stor bokmässa på Stadsbiblioteket, där 75 utställare får möjlighet att träffas och presentera sin verksamhet.