www.smot.se använder sig av cookies (kakor). Genom att fortsätta på webbplatsen godkänner du användandet av cookies.
Läs mer om cookies Stäng
Musik Spelperiod: 27 feb - 27 feb

Rickard Söderberg är gaytenor

”En kväll där vi kramar nättroll och förändrar världen med sång”. Så beskriver operasångaren och debattören Rickard Söderberg sin scenshow där han delar med sig av sitt liv och av sig själv. Musiken sträcker sig hela vägen från opera och musikal till pop och schlager.

Rickard Söderberg är inte bara sitt alias i sociala medier; Gaytenor. Han är också operasångaren som satt frågan om kärlek och tolerans på samhällskartan. Nu ger han sig ut på sin första Riksteaterturné. Som sig själv. Och som sitt superhjältealias; Gaytenor.

Varsamt och ocensurerat

Med sång och samtal lotsar Rickard varsamt publiken genom en ocensurerad kväll. Opera och musikal ligger sked med pop och schlager i publikens öron, och naket berättar han vad som egentligen ligger bakom några av hans mest omtalade debattinlägg. Rickard har med sig två musiker och ett par dussin instrument på scen, och sjunger både eget material, såväl som några av de sånger som gjort honom känd bland den stora publiken.

"Låtsas ibland att jag är en superhjälte"

Rickards egna ord om föreställningen:
”Mitt dayjob är att sjunga opera, och det är för min sång som de flesta känner mej. Men på nätterna förvandlas jag från operadiva till superhjälte. Då blir jag mitt alias GayTenor och slåss vildsint mot orättvisor. Min arena är sociala medier och mitt vapen är ordet.
För att göra vadandet genom homofob dynga lite mer värdigt en operabög, låtsas jag ibland att jag är en superhjälte. På riktigt. Komplett med superpowers, biceps tjocka som lår och fladdrande cape. Och när jag ger mej ut på min första helt egenproducerade turné är det han som är min ledstjärna. För han är handlingskraftig, orädd… och het som fasen.

Jag längtar efter att få prata om det där som egentligen händer bakom de mediala kulisserna, och om det som händer är stormarna lagt sig; Efter att jag blivit nedslagen. Efter att min cykel blivit nedkletad med bajs, efter att jag tryckt regnbågsflaggan i Utrikesministerns hand. Det är då det spännande börjar, för det är då vi börjar skapa framtiden. Jag tror att många kommer älska det villkorslöst. Och några kommer hata det gränslöst. Och båda kommer högljutt tala om det.
Dessutom kommer jag självklart framföra en hel del av den musiken som jag älskar; gamla godingar som ”Over the Rainbow” och Griges ”Jeg elsker Dig” såklart. Wagner och musikal. Pop och visa. Och därtill några helt nyskrivna sånger, nåt nytt och unikt måste ju min älskade publik få.”

Rickard Söderbergs officiella webbplats(Extern länk)

Rickad Söderberg på Facebook(Extern länk)