Klassisk musik tar fysisk form

Dans Spelperiod: 14 maj - 14 maj

Opus

Hur kan man gestalta klassisk musik genom rörelse? Den frågan försöker fyra dansare och fyra musiker besvara i den grekiska dansföreställningen Opus, som gör sitt enda svenska gästspel i Kulturhuset Spira i Jönköping.

Opus är ett dansverk skapat av den grekiske koreografen Christos Papadopolous och utgår från ett bearbetat musikstycke av Johan Sebastian Bach som framförs live av musikerna samtidigt som det visualiseras av dansarna på scen.

Temat i Opus är att undersöka de normer och strukturer som finns i klassisk musik och hur de tar sig uttryck i dans. Dansarnas kroppar fungerar som visuella instrument som både följer rytmen och melodin.

Det handlar alltså inte om att tolka de känslor som musiken uttrycker utan snarare om att gestalta delarna den är uppbyggd av och hur de hänger ihop.

Opus presenteras av Smålands Musik & Teater och Dansnät Jönköping - Kultur- och fritidsförvaltningen, Jönköpings kommun och Smålands Musik & Teater i ett nära samarbete.

Koreografi och koncept: Christos Papadopoulos
Musik: Johan Sebastian Bach
Musikalisk bearbetning: Kornilios Selamsis
Ljusdesign: Christos Papadopoulos, Stefanos Drousiotis
Kostym: Claire Breiswell
Dansare: Georgios Kotsifakis, Maria Bregianni,Amalia Kosma och Ioanna Paraskevopoulou 
Cello: Alexis Karaiskakis  
Flöjt:
 Nafsika Tsara     
Violin:
 Faidon Miliadis       
Basklarinett: Kostas Tzekos        

Foto: 
Patroklos Skafidas

Opus presenteras av Smålands Musik & Teater och Dansnät Jönköping - Kultur- och fritidsförvaltningen, Jönköpings kommun och Smålands Musik & Teater i ett nära samarbete.

Mer om föreställningen

Ordet ”klassisk” kommer från det grekiska ordet “κλασικός”, samt latinets ”classicus” och beskriver en komposition som skapas enligt ideal och principer från de antika grekiska och romerska kulturerna. Klassisk musik beskrivs ofta som en överlägsen form av musik (opus), kännetecknad av en strikt struktur och konstnärlig komplexitet.

Temat i Opus är att studera just denna struktur och att presentera den visuellt på scen. Verket undersöker normerna i instrumentalmusik och hur de kommer till uttryck i en så annorlunda konstart som dans.

Kroppen blir en visuell variant av musikinstrumentet, och melodin blir den fysiska slingan som dikterar koreografin. Ibland följer kroppen rytmen och ibland melodin. Ibland fokuserar den på ett instrument och ibland på två eller fler som ger en ny nyckel för att lösa kompositionens kod.

Ett utmärkande drag i klassisk musik är att den består av komplexa melodier och rytmer som skapar en dramaturgi och en känslomässig reaktion. Syftet i detta dansverk är inte att klargöra de känslomässiga aspekterna av konstmusik och dess inverkan på publiken. Tvärtom vill verket skilja dansaren från musikens känslomässiga påverkan, motstå att översätta musiken och istället se det musikaliska stycket som en sofistikerad serie av ljud som skapar en harmonisk logik. I det kan vi undersöka vår automatiska reaktion på att höra musik.

Relaterade artiklar

Musik
Artikel

Johannes sätter tonen för musiken

Johannes Gustavsson är ny konstnärlig ledare och chefsdirigent för Jönköpings Sinfonietta sedan oktober 2023. Han ser fr...

Musik
Artikel

Hallå där Viktoria Tolstoy

En av Skandinaviens främsta vokalister berättar om konserten med Jönköpings Sinfonietta 15 mars 2024.

Musik
Artikel

Jonas Valfridsson: Tonsättare med småländskt hjärta

Han började som gitarrist under uppväxten i Jönköping, men upptäckte att han hellre ville skapa musik än bli virtuos på...

Musik
Artikel

Med full fart och sprittande energi

Hon komponerar för att koppla av. Han har en ständigt pågående konsert i sitt huvud. Tillsammans garanterar paret maxima...