Rykande färsk musik med Jönköpings Sinfonietta

Musik Spelperiod: 03 jun - 03 jun

Morgondagens stjärnor

Rykande färsk musik utlovas när Jönköpings Sinfonietta tillsammans med studenter från Musikhögskolan i Malmö och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm bjuder på kostnadsfri konsert.

Under två dagar arbetar kompositions- och arrangeringsstudenterna från Musikhögskolan i Malmö tätt ihop med Jönköpings Sinfonietta och dirigentstudenterna från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Den tredje dagen hålls en konsert med helt nya verk i uruppförande av Jönköpings Sinfonietta.

Fri entré, ingen platsbokning behövs.

Konserten är ca 1 tim och 15 min utan paus.

Välkomna!

 

Kompositörer

VERONIKA VOETMANN

Veronika Voetmann är en mångfacetterad cellist och kompositör. Hon har uppträtt och komponerat internationellt i samband med teaterpjäser och föreställningar, och med olika band och ensembler. Efter att ha varit först och främst en ”performer” själv, är hennes öppenhet och nyfikenhet för musik och musikskapande och hennes engagemang i många olika musikaliska genrer tydlig i hennes kompositionssätt, personlighet och ljud. Hon läser just nu andra året på kandidatprogrammet i klassisk komposition vid Musikhögskolan i Malmö.

GONçALO RODRIGUES

Gonçalo Rodrigues avslutade kandidatstudierna vid Évora, Portugal i Escola de Artes da Universidade de Évora under ledning av Christopher Bochmann (2018), Hugo Ribeiro (2019 – 2020) och Pedro Amaral (2021). Han studerar för närvarande , 1:a magisteråret på Musikhögskolan i Malmö under handledning av Bent Sørensen och Staffan Storm. 2020 belönades med 3:e priset i en tävling för dragspel och ensemble (FoleFest 2020).

OSKAR BJÖRKMAN

Oskar Björkman läser för närvarande sitt andra år av kompositionsprogrammet på Musikhögskolan i Malmö. Han började spela piano när han var 11 år, och har studerat komposition i fyra år. Hans musik är ofta inspirerad av vårt universum samt folkmusik från olika kulturer.

SOLVEIG LINDBERG

Solveig Lindberg bor i Malmö och studerar komposition på Musikhögskolan i Malmö. Född och uppvuxen i Växjö, Solveig gillar att skriva musik i många stilar.

FREDERIK ZEUTHEN

Frederik Zeuthen är en dansk tonsättare för närvarande baserad i Malmö där han studerar en magisterexamen i klassisk komposition under Bent Sørensen och Staffan Storm vid Musikhögskolan i Malmö. Zeuthen har tidigare studerat sin kandidatexamen vid The Royal Academy of Music, Aarhus i Danmark under Niels Rønsholdt, Simon Steen-Andersen och Juliana Hodkinson.

Zeuthen har komponerat för en mängd olika ensembler, inklusive Ensemble MidtVest, Esbjerg Ensemble, DJM Symphony Orchestra, Admeta String Quartet och Ensemble Pluma, bland andra. Han har dessutom haft premiärer av internationellt kända solister som Christoffer Sundqvist, Julian Arp, Janne Thomsen, Hayden Chisholm, Alasdair Beatson och Natalie Clein.

JOHAN HUGOSSON

Johan började som pianist. Han studerade först vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium och sedan vid Royal College of Music i London. Som pianist turnerade han och spelade bland annat in Bachs Goldbergvariationer. Kammarmusikaliskt har Johan jobbat med många musiker och sångare, bland annat med Sven-Bertil Taube. Efterhand började han sedan skriva alltmer, först för piano, och sedan för allt större ensembler. Johans tog en master i filmmusik vid London College of Music, och efter att ha flyttat hem till Sverige studerar han nu komposition på diplomnivå vid Musikhögskolan i Malmö. Musiken Johan skriver är ofta känslodriven och mycket melodisk, med stark harmonik och rytm. 2015 beställde Financial Times en ny Christmas Carol av honom, och Johan har sedemera komponerat för bland andra Norrköpings Symfoniorkester, Helsingborgs Symfoniorkester och Musica Vitae. Till höst blir det premiär i USA för hans verk Samarthana för soloviola och orkester, och nästa mål blir att skriva ett stycke för Malmö Symfoniorkester.

ELIAS VON PROSCHEK

Elias von Proschek kommer från Örebro, men bor sedan 2016 i Malmö. Efter avslutade valthornstudier började han att studera komposition på Musikhögskolan i Malmö, där han för närvarande går andra året på kandidatprogrammet med Rolf Martinsson som huvudlärare. I sin musik eftersträvar han en motivisk täthet som gradvis tar sig till oförutsedda situationer, och med logiska steg går mot det irrationella.

SIGRID ABRAHAMSSON

Sigrid Abrahamsson är en ung arrangör bosatt i Lund. Sedan 2019 har hon bedrivit studier i arrangering och komposition vid Musikhögskolan i Malmö. Hennes signum är den genrebredd som fört in henne på vitt skilda musikaliska spår. Denna mångsysslerska ägnar sig åt allt från revy- och filmmusik till jazz- och poparrangemang, och har nått erkännanden på samtliga fält. I hennes klassiska produktion möts inte sällan dessa klangsfärer, och resultatet speglar på så sätt alltid denna kompositör på ett personligt och ofta överraskande sätt.

 

Dirigenter

ANTONIO HALLONGREN

Antonio Hallongren (född och uppvuxen i Kungälv) är främst känd som cellist och har en substantiell karriär bakom sig med soloframträdanden i Norden, Asien och USA. Intresset för dirigeringskonsten inleddes för snart sex år sedan då Antonio studerade cello vid the Juilliard School i New York. På Juilliard var han solocellist i skolans symfoniorkester och stiftade bekantskap med bland andra Alan Gilbert, Gustavo Dudamel, Bernard Haitink, Esa-Pekka Salonen, m.fl. Studier i dirigering påbörjades först hösten 2021 då han blev antagen vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Sedan dess har han i olika sammanhang dirigerat Göteborgs Symfoniker, Nordiska Kammarorkestern, Svenska Kammarorkestern och Marinens Musikkår. Intresset för svensk musik är särskilt stor och han har dirigerat flertalet konserter på detta tema, främst med nystartade Konsertorkestern. Denna orkester grundades av Antonio 2021 tillsammans med hans vän och kollega, violinisten Joel Nyman och består av musiker ur Göteborgs Symfoniker och GöteborgsOperan. 

LUCIA BIRZER

Lucia Birzer studerar för närvarande kördirigering på musikhögskolan Franz Liszt Weimar och avslutar sin utbildning med en termin utomlands hos proffessor Fredrik Malmberg vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Dessförinnan studerade hon kördirigering vid Musikhögskolan i München. Hon har deltagit i masterclasser med Frieder Bernius, Marie Bucoy-Calavan och Brett Scott, och studerat orkesterdirigering för Lancelot Fuhry och Ekhart Wycik. Inom sin utbildning har hon arbetat med bl.a. Thüringen Filharmonin Gotha, KMH Ensemble och Madrigalkören vid Musikhögskolan i München.

2021 grundade hon Kammarfilharmonikerna Weimar, som hon leder. En ensemble bestående av kör och orkester med syfte att sammanföra verk i olika stilar och att lyfta mindre känd repertoar. Lucia Birzer arbetar även som assistent på Audi Jugend körakademi, med Filharmoniska kören i Erfurt samt är konstnärlig ledare för Filharmonin Unga kristna i Augsburg.

Lucia har också en passion för att komponera. En av hennes körkompositioner prisades vid den tyska kompositionstävlingen SidebySide 2021. Andra stycken har framförts av flertalet körer och kommer snart att ges ut av Helbling Verlag.

Lucia erhöll 2022 stipendium från det tyska Musikrådets dirigentforum.

JAKOB ASPENSTRÖM

Jakob Aspenström är en svensk dirigent som för närvarande studerar kandidatprogrammet i orkesterdirigering vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm under Katarina Andreasson. Han har tidigare avlagt en musik– och historielärarexamen vid musikhögskolan i Malmö. Förutom att verka som dirigent komponerar han och arrangerar musik. Han var senast aktuell med sångcykeln "Människor som fanns" (för sopran, baryton och piano) som sattes upp på Bastionen i Malmö december 2021. 

 

Medverkande

Ensemble

Jönköpings Sinfonietta

En småländsk orkester i världsklass.