Mia vill väcka barnens empati

Artikel

"Resten av livet" är en finstämd monolog om att bli kär – och om att fly från ett krig. Det är också en av två urpremiärer på Unga Spira-dagen 25 januari, med fri entré.

Mia Ringblom Hjertner har både skrivit manus och regisserat Resten av livet, som alltså får sin världspremiär på Kulturhuset Spira den 25 januari. Dagen genomförs i samarbete med Kulturskolan i Jönköping och bjuder på mängder med uppträdanden, helt gratis.

– Det är lite extra roligt att det är fri entré, att teatern verkligen blir tillgänglig för alla. Men man måste boka plats, säger Mia Ringblom Hjertner, och hälsar samtidigt alla kulturintresserade barn varmt välkomna till Spira.

Verklighetsbaserat

Föreställningen Resten av livet riktar sig till en publik i högstadieåldern. Pjäsen handlar om en ung kille som blir kär men tvingas fly från krigets Syrien. Manuset baseras på intervjuer med verkliga personer.

I huvudrollen ses Hani Arrabi.

– Jag ville belysa ett aktuellt ämne som kan vara svårt att prata om. Genom att göra det i teaterform hoppas jag öppna upp för vidare diskussion. Efter skolföreställningarna blir det workshop där eleverna får möjlighet att diskutera och reflektera, säger Mia. 

På Unga Spiradagen ges den enda offentliga föreställningen, sedan väntar en lång turné ut i klassrummen. Jönköpings kommun har köpt in föreställningen, som nu erbjuds alla elever i årskurs 7 och 8. Föreställningen kommer även spelas i skolor i Nässjö kommun.

Igenkänning

Monologens fokus är tiden innan flykten. Barn- och ungdomsår som inte skiljer sig nämnvärt från svenska barn och ungdomars. Mia vill skapa en känsla för att det lika gärna kunde handla om barnen i klassrummet - att det bara är omständigheter som har gjort att det är någon annan som drabbats.

– Genom teater som berör hoppas jag skapa en större insikt i hur världen kan se ut, att väcka empati och ett intresse för teater, säger Mia Ringblom Hjertner, som också är konstnärlig chef för Unga Spira.

Att skriva monologen har varit en lång process. Mia har haft många långa samtal med flera personer som flytt till Sverige.

– Processen har varit tung, många delar är nästan ofattbara och svåra att ta in och det är omöjligt att inte själv bli berörd av dessa människors starka öden.

Fantasifull musik

I skarp kontrast står den andra urpremiären på Unga Spira-dagen: Låtar, lek och läten, en interaktiv minikonsert med tre musiker på scenen. Målgruppen är barn i just den där åldern när instrument börjar bli spännande, då när Kulturskolan brukar presentera sitt utbud i skolorna (årskurs 3-5). Ur den musikaliska verktygslådan plockas ljud och läten och barnen får vara med och improvisera och undersöka hur man tillsammans kan sätta ihop en melodi. 

Båda föreställningarna är gratis men plats behöver bokas.

LÄS MER & BOKA BILJETTER:  Unga Spira-dagen.

 

  • Uppdaterad2020-01-09 11:38
  • Ansvarig

Relaterade artiklar

Musikal
Artikel

Succémusikalen Så som i himmelen spelas på Kulturhuset Spira 2025

Hösten 2025 gör Kulturhuset Spira en egen uppsättning av succémusikalen ”Så som i himmelen”, som bygger på Kay Pollaks f...

Teater
Artikel

Klassiker med klös i

Katt på hett plåttak räknas som en av de stora amerikanska klassikerna. Intriger, familjehemligheter och känslostormar ä...

Musikal
Artikel

Smuts och trip-hoppiga beats tonsätter ny musikal

En av höstens stora satsningar på Kulturhuset Spia heter Alla Skriker, Ingen Hör, en musikal om en mer eller mindre dysf...

Musikal
Artikel

Alma vill att den unga publiken ska känna igen sig

25-åriga skådespelaren och musikalartisten Alma Bengtsson är ett av flera nya ansikten i Spira i höst. Hon gör en av rol...