Lisbeth har receptet för en helnorsk torsdag

Artikel

Som 21-åring lämnade hon Norge för oboestudier i Värmland. Nu har Lisbeth Bjelke hunnit ge Jönköping 18 år som musiker – plus nästan lika många som notbibliotekarie. Men den norska traditionen med ”kransekake” släpper hon inte.

Vi träffar Lisbeth på hennes rum på våning fyra i Spira. Ena väggen är sprängfylld av pärmar med olika partitur. På en annan hänger en svartvit, inramad bild på en ung norska med oboe – högggravid och högst motvillig till fotografiet. I dag har Lisbeth Bjelke lagt instrumentet på hyllan efter att ha spelat sedan barnsben.

– Då spelade alla i Norge, säger Lisbeth.

Varje skola i Oslo med självaktning hade en egen blåsorkester. Högsta målet för eleverna som deltog var förstås marschen på Karl Johan 17 maj – när kungafamiljen kunde tänkas vinka.

För Lisbeth betydde musiken mer än så. Hennes pappa älskade klassiskt och tillsammans lyssnade de mycket på Mozart. Som 16-åring började Lisbeth på musikkonservatoriet.

Grät och fick ett althorn

– Min dröm när jag var liten var att spela klarinett. Men det fick jag inte för jag hade ”för korta fingrar och utstående tänder”, påstod de på den tiden. Helt absurt. Jag grät och fick ett althorn istället. Då var jag 9 år. Min mamma och syster skrattade så de dog när det levererades vid dörren.

Lisbeth fortsatte ändå. Tills en dirigent en dag ”upptäckte henne” och tyckte att hon skulle spela vad som brukar kallas violinstämman i orkestern: saxofon. Då började det rulla på, menar Lisbeth. Men barndomsdrömmen levde ju än. Och efter två år på konservatoriet var det på nytt dags att byta instrument, när en annan dirigent meddelade att ”du ska spela oboe”.

– Då satte mina föräldrar ned foten, haha, och sa att ”den får du köpa själv!”. Då hade jag ju fått en jättefin saxofon och en jättefin klarinett, som jag haft emellan där.

Så, så fick det bli. Och oboen blev kvar.

Konstant brus

Efter utbildningen på Musikhögskolan Ingesund i Arvika sökte Lisbeth arbete på olika musikskolor och hamnade i Jönköping. Här blev hon senare även fast anställd som musiker, hos Smålands Musik och Teater. Men en arbetsskada på Gnistan satte, efter många produktiva år, definitivt punkt för den karriären. Efter en tuff repetition med fyrverkerier utanför fönstret, och en konsert där Lisbeth inte kunde ta en ton, var det kört. Ännu en konsert senare gav henne konstant brus i öronen, inför semestern.

– Jag tänkte vila är säkert bra. På sommaren var min dotter och jag ute och red och jag sa ”åh, hör du syrsorna?”. Då svarade hon ”nej mamma, det är för tidigt!”. Och det var så det började.   

Detta var i slutet av 90-talet och en bekymmersam tinnitus höll sedan Lisbeth borta i två år från musicerandet. Efter att ha deltagit i ett roligt projekt som hette Kultur i vården hittade hon trots allt tillbaka mentalt, och när Jönköpings Sinfoniettas notbibliotekarie och inspicient gick i pension – fick Lisbeth jobbet.

Som hon har än idag.

Lyxig biskvi

Kransekakan då? Norges nationalkaka, kallar Lisbeth Bjelke den.

 – Jag har jättemånga minnen av den. När jag var liten bakades den ju hemma till alla högtider. Då fanns inga formar som nu utan pappa, som den ingenjör han var, ritade och gjorde i ordning dem på papper. Och mamma rullade. Och så byggde vi egna.

Lisbeth har förstås med ett provexemplar. Kakan smakar som en lyxig biskvibotten och ser ut som en festlig pyramid – utan topp. För den som vill få en helhetsupplevelse av torsdagskonserten Smak av Norge  21 februari, med Halvorsen, Svendsen och Grieg, rekommenderar hon den varmt.

– Vi brukar äta den med glass, avslutar Lisbeth.

Recept på norsk kransekake

Ingredienser:

500 mandlar

4 äggvitor

500 g florsocker

Glasyr:

½ äggvita

75 g florsocker

Gör så här:

Mal mandlarna. Blanda i florsockret och äggvitorna. Tillsätt den sista äggvitan lite i taget tills degen blir fast. Sätt degen kallt, gärna till nästa dag.

Sätt ugnen på 200 grader.

Tryck ut degen till fingertjocka korvar. Smörj kakformen – en särskild med förstansade runda ringar – med olja. Strö över mjöl. Fyll formen med degen. Sätt formen på en plåt och baka i ugnen i cirka 10 minuter. Kyl av.

Ta ringarna ur formen när de är helt kalla. Bygg upp kakan som en liten kon. Det ska vara 18 ringar. Dekorera med glasyr och flaggor!

Tips! Har du inga kransekakeformar kan du göra samma deg men forma kakorna som finska pinnar!

Foto: Lars Kroon

  • Uppdaterad2019-02-14 15:37
  • Ansvarig

Relaterade artiklar

Musik
Artikel

Johannes sätter tonen för musiken

Johannes Gustavsson är ny konstnärlig ledare och chefsdirigent för Jönköpings Sinfonietta sedan oktober 2023. Han ser fr...

Musik
Artikel

Hallå där Viktoria Tolstoy

En av Skandinaviens främsta vokalister berättar om konserten med Jönköpings Sinfonietta 15 mars 2024.

Musik
Artikel

Med full fart och sprittande energi

Hon komponerar för att koppla av. Han har en ständigt pågående konsert i sitt huvud. Tillsammans garanterar paret maxima...

Musikal
Artikel

Succémusikalen Så som i himmelen spelas på Kulturhuset Spira 2025

Hösten 2025 gör Kulturhuset Spira en egen uppsättning av succémusikalen ”Så som i himmelen”, som bygger på Kay Pollaks f...

Teater
Artikel

Klassiker med klös i

Katt på hett plåttak räknas som en av de stora amerikanska klassikerna. Intriger, familjehemligheter och känslostormar ä...

Musikal
Artikel

Smuts och trip-hoppiga beats tonsätter ny musikal

En av höstens stora satsningar på Kulturhuset Spia heter Alla Skriker, Ingen Hör, en musikal om en mer eller mindre dysf...