Från världen till Vätterbygden

Artikel

Den 23 januari kliver han ut på scenen som Jönköpings Sinfoniettas nästa solist – med en mycket långväga gäst i publiken. "Det känns väldigt speciellt", säger fagottisten Tony Liu, som ser stor potential i sin nya hemstad.

Han spelar i en väl sammansvetsad orkester och skulle hellre lyfta fram den, än sig själv. Men nu är det Tony Liu som står i centrum. På nästa konsert kommer han att framföra Mozarts fagottkonsert, som gav honom tredje pris i den prestigefulla AUDIMozart-tävlingen i Italien, 2014, i en konsert döpt till Allt ljus på Tony.

Världen runt

Tony Liu har bott i Sydney, München, London och Japan. Han föddes i Hongkong, 1990. 

– Från början hade jag siktet inställt på flöjt. Men klassen var full, säger Tony Liu.

Däremot var det ingen som spelade fagott. Och eftersom Tony var lång för sin ålder, vilket krävs eftersom fagotten är ett både långt och tungt instrument, fick det helt enkelt bli den.

Som ensam fagottelev fick han mycket uppmärksamhet och Tony fortsatte hos samma lärare ända tills han som 19-åring flyttade till Sydney. Läraren, Angel Cheung, hade inga egna barn så alla hennes elever blev som barn för henne, förklarar Tony. När han nu tar plats som solist på scenen den 23 januari har Angel Cheung rest över halva världen för att få uppleva det.  

– Hon står mig väldigt nära och vi har haft kontakt i alla dessa år. Vi är som familj. Det känns väldigt speciellt att hon kommer, säger Tony Liu. 

Japansk lyx

Efter utbildningen i Sydney studerade Tony för ” en fantastisk fagottist” under sin masterutbildning i München. Sedan stod Japan på tur. I en orkester för musiker under trettio år, som alla söker anställning på konserthus runtom i världen, fick han möjlighet att både spela och leta samtidigt.

– Det var perfekt, vi spelade och fick lön och boendet betalt. Dessutom stod skolan för biljetterna när vi flög till olika länder för att göra våra auditions! 

Nu är han inne på sitt tredje år på Spira, men att få en fast anställning här var, som det är i branschen, en lång process. Först efter att ansökning och audition gått bra fick Tony testspela med orkestern under några månader.

– För mig tog det ett och ett halvt år från första audition till det blev klart att jag fått jobbet. 

Trivs i Jönköping

Tony träffade sin fru, Tinny Cheung, i Hongkong när de bara var 14 år gamla. Även hon är musiker och lever ett minst sagt lika flackande liv. Just nu är även hon i Jönköping och har en plats i Jönköpings Sinfonietta, som oboist. Trots, eller kanske för att, Tony bott i stora städer runtom i världen trivs han bra i Jönköping.

– Folk här är så trevliga. Jag har träffat så många musikälskare som spelar på sin fritid och uppträder i kyrkor runtom i länet. Det känns som om Jönköping har en enorm potential.

Sinfoniettans magi

I Jönköpings Sinfonietta finns många olika länder representerade och dagligen hörs en rad olika språk i korridorerna och runt lunchborden. Tony menar att orkesterns storlek är unik, de är precis rätt antal musiker för att kunna vara uppmärksamma på varandra under konserterna.
Och då spelar det ingen roll vilket språk man talar.

– Vi kommunicerar med små, små rörelser eller bara andningen. Dirigenten vevar, vi andas in och ut och sen börjar vi spela. Den är den där samstämmigheten som gör det så fantastiskt.  Det är en otrolig upplevelse när det händer - då blir det magiskt.

FAKTA  

Vad: I torsdagsserien Allt ljus på… presenteras olika musiker i Jönköpings Sinfonietta i en timmes konsert utan paus, tillsammans med orkestern, i ett nära och avskalat möte med publiken. På programmet i Allt ljus på Tony den 23 januari står, förutom Mozarts fagottkonsert, även Carl Maria von Webers första orkesterverk, Symfoni nr 1 i C Dur. Gästdirigent är: Robertas Šervenikas (St Petersburg).

När: Våren 2020 ges tre konserter: Allt ljus på Tony 23 januari, Allt ljus på Vivien 27 februari och Allt ljus på Maestro 7 maj.

Varför: Om du aldrig varit på en klassisk konsert förut är det här en härlig och lättsam start.

Klädkod: Ingen! 

 

  • Uppdaterad2020-01-02 11:36
  • Ansvarig

Relaterade artiklar

Musik
Artikel

Johannes sätter tonen för musiken

Johannes Gustavsson är ny konstnärlig ledare och chefsdirigent för Jönköpings Sinfonietta sedan oktober 2023. Han ser fr...

Musik
Artikel

Hallå där Viktoria Tolstoy

En av Skandinaviens främsta vokalister berättar om konserten med Jönköpings Sinfonietta 15 mars 2024.

Musik
Artikel

Med full fart och sprittande energi

Hon komponerar för att koppla av. Han har en ständigt pågående konsert i sitt huvud. Tillsammans garanterar paret maxima...

Musikal
Artikel

Succémusikalen Så som i himmelen spelas på Kulturhuset Spira 2025

Hösten 2025 gör Kulturhuset Spira en egen uppsättning av succémusikalen ”Så som i himmelen”, som bygger på Kay Pollaks f...

Teater
Artikel

Klassiker med klös i

Katt på hett plåttak räknas som en av de stora amerikanska klassikerna. Intriger, familjehemligheter och känslostormar ä...

Musikal
Artikel

Smuts och trip-hoppiga beats tonsätter ny musikal

En av höstens stora satsningar på Kulturhuset Spia heter Alla Skriker, Ingen Hör, en musikal om en mer eller mindre dysf...