www.smot.se använder sig av cookies (kakor). Genom att fortsätta på webbplatsen godkänner du användandet av cookies. Läs mer om cookies. Stäng
Teater
Spelperiod: 26 apr - 26 apr |

En kvinna - ett liv

En kvinna - ett liv är en gripande musikteaterföreställning om en kvinnas liv från ung till gammal och allt däremellan. Föreställningen bjuder på både humor och allvar om de många valen vi gör och rädslan att inte räcka till.

Följ med på en resa genom livet. Om valen och vägarna vi tar, eller kanske inte tog? Att duga som de vi är. Att räcka till. Som dotter, flickvän, mamma, kollega och fru. Genom sång, text och dans skapar Sara Englund en kvinna i ett liv. En kvinna ni kanske känner, ett liv ni kanske levt...

Av och med: Sara Englund
Piano: Arne Murby 
Regi: Marie Delleskog

Läs mer om Sara Englund: saraenglund.com(Extern länk)

Sara Englunds egna ord om föreställningen:
"Jag är övertygad om att vi alla kommer till världen med ett öppet positivt sinne där vi är unika och olika sårbara för det liv vi sedan möter. Vi formas alla på olika sätt, men allt för ofta blir vi mer eller mindre den omgivningen förväntar att vi ska vara. Ju mer jag började fundera utifrån detta och betrakta människor i min omgivning, insåg jag att de flesta, oavsett ålder har denna inre pågående konflikt som ofta handlar om; vad vill Jag med mitt liv och vad förväntas Jag vilja? Mycket i våra liv handlar om att passa in, hitta sin plats i de olika sammanhang vi hamnar i, utan att vi tappar bort vårt sanna jag. Varje ålder har sina problem och frågeställningar. På samma sätt som en 15 åring försöker hitta sig själv och sin identitet bland kompisar, försöker kanske 35 åringen hitta sig själv som mamma och 65 åringen sig själv som pensionär och mormor…

Jag tror att cirkeln oftast sluts någonstans i början och i slutet. Då, om inte förr,
hittar vi förhoppningsvis tillbaka till den där inre kärnan, som är en själv.
Mitt eget liv och de erfarenheter jag hittills fått, samt de människor som jag
kunde betrakta på nära håll i min omgivning, blev min källa till inspiration.
Små fragment och detaljer fick tillsammans hjälpa mig i mitt skapande. För mig
blev det även en spännande utmaning att gestalta så många olika åldrar, som
jag själv ännu inte hade upplevt. Utan smink eller större förändringar i kostym.
Från början trodde jag att målgruppen till En kvinna – Ett Liv, främst skulle vara kvinnor i övre medelåldern. Ju mer jag spelade insåg jag dock att de flesta, ung
som gammal, man som kvinna, kunde hitta igenkännings- och beröringspunkter.
Kanske, då En kvinna – Ett liv är en föreställning som just visar EN kvinna i ETT liv.
Föreställningen säger egentligen inget nytt och banbrytande, utan visar bara på ett
mycket ärligt och känslosamt sätt hur livet kan vara…"

Relaterade artiklar

Artikel

Nu släpper vi säsongen 19/20

Explosiv parisisk dans, världsberömd norsk klassiker. Prisvinnande dirigenter, småländsk kärlek, Bach och Lena Endre. Hu...

Teater
Artikel

"Melancholia slår an en urrädsla i mig"

De vill få publiken att föreställa sig undergången – i Spiras unika storsatsning Melancholia. Vi frågade regissörerna Ga...

Teater
Artikel

Amatör i Fröken Julie: Skrämmande och nyttigt

Möt Helene Hellström, amatörskådespelare i Fröken Julie: Moderat fritidspolitiker, trebarnsmamma och före detta dansare...

On the town
Musikal
Artikel

On the Town - från Broadway, Hollywood och West End till Kulturhuset Spira

22 september 2018 är det Skandinavienpremiär för On the Town – en dansmusikal som på flera sätt räknas till en av Broadw...

Studiecirkel - bakom kulisserna på Spira
Teater
Artikel

Studiecirkel - bakom kulisserna på Spira

Älskar du teater och är nyfiken på hur en teaterföreställning blir till? I vår startar Folkuniversitetet en ny kurs där...

Teater
Artikel

Florence Foster Jenkins sjunger ut i medierna

Lyssna på radioinslag och läs artiklar om vår aktuella komedi Strålande Miss Foster, som har premiär i Värnamo 8/11 och...