www.smot.se använder sig av cookies (kakor). Genom att fortsätta på webbplatsen godkänner du användandet av cookies. Läs mer om cookies. Stäng
Adrian Roach häller te

En äkta cream tea!

Artikel

Vad kan ge en mer engelsk smak än att prata te med en äkta engelsman? Adrian Roach berättar om den perfekta koppen te och hur den hör ihop med hans musicerande.

– Te i England är som kaffe här i Sverige. Alla dricker det hela tiden. Det var till och med så att under min uppväxt hade folk nästan bara pulverkaffe hemma, om de ens hade kaffe! 

Adrian flyttade till Sverige 2002 och har varit medlem i Jönköpings Sinfonietta sedan 2004/2005. Han är uppvuxen i Brighton, längs engelska sydkusten, där både musikkarriären och tedrickandet hade sin början.

– Jag har druckit mycket te med mormor och morfar, berättar Adrian. Mormor brukade alltid komma till mina konserter i skolan och med ungdomsorkestern. Efteråt, när vi skjutsade hem mormor, så bjöd hon in till te och kakor. Gärna favoriten Lemon Drizzle – en sorts saftig citronsockerkaka med glasyr som är riktigt god – och givetvis cream crackers med cheddarost.

Tekanna och mugg
En välanvänd tekanna och passande mugg Foto: Viktor Jacobs

För många är England och te nästan synonymt. Afternoon tea på exklusiva The Ritz eller Harrods fångar sinnebilden av engelska traditioner med kakfat vars olika nivåer är fyllda av goda sötsaker och scones. Men om Adrian får välja tar han sin cream tea någon annanstans.

– En favorit för mig är de tegårdar som finns ute på landet, säger han och fortsätter. Där kanske du först går en promenad genom den vackra engelska landsbygden och sedan sätter dig ute i en härlig trädgård. Det är bordsservering och du får välja det som passar från menyn. Är du hungrig kan du börja med en traditionell engelsk sandwich, givetvis delad i fyra trianglar utan kanter. Sedan kommer det du har väntat på, the main attraction: scones med clotted cream och olika sylter. Och är du riktigt hungrig kan du avsluta med kakor efteråt. Det är en äkta cream tea! 

Den perfekta koppen te då? Det sägs att tekokande är en vetenskap och det finns många åsikter med nästan religiösa regler om hur det ska gå till. Adrian har en mer avslappnad inställning till det. 

– Jag dricker svart te – inga fruktiga eller avancerade varianter. Helst ska det bryggas i en välanvänd tekanna där smaken sitter kvar, som den här jag har fått av mina föräldrar, säger Adrian och håller upp en vit porslinskanna.

– Jag har alltid druckit mitt te utan att ha något annat i. Men på senare år har jag börjat ha honung i, precis som mormor hade. Då tänker jag alltid på henne och minns våra cream tea-träffar efter konsertens slut.

  • Uppdaterad2019-01-10 09:05
  • AnsvarigViktor Jacobswebb@smot.se

Relaterade artiklar

Lou visar de bästa tillbehören
Musik
Artikel

Den amerikanska drömpannkakan

När Jönköpings Sinfonietta den 6 december tar sig an amerikanska toner är det nästan som hemma för orkesterns fagottist...

Musik
Artikel

Sinfoniettan bjuder spansk omelett

Inför konserten "En smak av Europa" bjuder Jönköpings Sinfonietta på ett spanskt favoritrecept. Mari Paz Albiñana Delegi...

Jönköpings Sinfonietta
Musik
Artikel

Jönköpings Sinfonietta framför ny svensk orkestermusik

Fredag 27 april framför Jönköpings Sinfonietta och chefsdirigenten Christian von Gehren tio nya orkesterverk i samband m...

Musik
Artikel

Han lockar skratt ur John Bauers mörker

Jonas Valfridsson, 38, har komponerat ett sexsatsigt verk för kör och orkester till John Bauers minne. Nu uruppförs John...

Artikel

Kulturminister Alice Bah Kuhnke besökte Spira

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) är på tvådagarsbesök i länet och tog under torsdagen chansen till ru...

Unga Spira
Artikel

O vad det låter bra i radio

Hör sångarna Oskar Sundling Wallin, Anna-Hanna Rosengren och Ulrik Spjut och regissören Mia Ringblom Hjertnér berätta me...