Värnamo först med avtal med Spira: "Fantastiskt"

Artikel

Hur skulle fler Värnamobor få uppleva mer, bra scenkonst på hemmaplan? För Värnamo kommun visade sig lösningen vara lika enkel som genial: genom att lyfta redan färdigt innehåll från Kulturhuset Spira. Som första kommun i länet skrev de i fjol avtal med institutionen och nu börjar resultatet synas.

– Den stora vinnaren är publiken, säger Lars Alkner, kulturchef Värnamo kommun och en av de drivande bakom avtalet.

Det tog ett par års diskussioner innan man var överens. I maj 2017 skrevs så ett treårigt samarbetsavtal mellan Värnamo kommun och Smålands Musik & Teater under. Därmed var Värnamo första kommun i länet med ett avtal med kulturinstitutionen med säte i Jönköping.

Innehållsligt garanterar det två konserter om året med Jönköpings Sinfonietta i Värnamo. Dessutom bland annat minst två teaterföreställningar, en odefinierad mängd dans, samverkan kring marknadsföring samt rabatt på Musikcaféserien, som turnerar i länet.

När pianisten Per Tengstrand tidigare i höst invigde Gummifabrikens sista etapp, Auditoriet, var det årets andra konsert i ordningen, som mynnat ur avtalet.

– Min inställning sedan jag tillträdde för 3,5 år sedan har varit att vi inte klarar det här själva, utan behöver avtal med institutioner som Spira. Det är ett sätt för oss i kommunerna att få konserter till ett pris vi aldrig skulle ha fått ensamma. Med detta har vi nu totalt nio högkvalitativa konserter per år som vi vet fungerar väl. Det är en bra bas, säger Lars Alkner.

Attraktivt innehåll

Det är också lättare att marknadsföra och sälja konserterna som abonnemang när de är fler, istället för att lägga marknadsföring på var och en enskilt, konstaterar Alkner, som också märker att den genremässiga bredden lockar.

– Vi har sålt cirka 100 abonnemang till Musikcaféserien till exempel, där publiken får allt från klassiskt till jazz, folkmusik och visa.

Värnamo kommun vare sig producerar eller arrangerar annars föreställningar själva men genom teaterföreningar och andra arrangörer kan man nu alltså leverera scenkonst till bra priser till sina kommuninvånare. Tidigare konsertlokaler har varit i till exempel en kyrka och den gamla teaterscenen på Cupolen. Men nu när Gummifabriken är klar lär den ofta komma till användning - i avtalet nämns den som en viktig arena. Det är också där hela kulturförvaltningen hyr in sig och biblioteket ligger.

– Det blir ju ett ställe i länet dit man kan flytta ganska många av uppsättningarna från Spira. I princip allt som spelas, utom musikalerna, säger Lars Alkner.

”En stor sak”

Närmast får Gummifabriken besök av dramat Den sista elden, i december(Extern länk), och i vår kommer den nyskapande teaterupplevelsen Melancholia för tre föreställningar. Det i sig är något fantastiskt, menar Alkner.

– Tre föreställningar har ju inte hänt på mannaminne här! Om man bortser från Värnamorevyn. Så bara det är en stor sak. Att någon kan säga på lördagen ”vilken bra pjäs jag var på igår!” och så kan grannarna gå på söndagen sen.

Vilka pjäser från Spira som ska spelas i Värnamo bestäms av Teaterföreningen i samråd med Smålands Musik & Teater och i viss mån kulturförvaltningen. Valet av konserter bestäms av kulturförvaltningen i samråd med Smålands Musik & Teater. Gällande utbudet överlag resonerar Lars Alkner att det handlar om en balansgång mellan lättillgängligt och mer utmanande. Föreställningar som Melancholia, som baseras på Lars von Triers film och tillhör den sistnämnda kategorin, ligger ju också i kommunens uppdrag att erbjuda, menar han.

Melancholia spelas, precis som i Spira, på flera platser i huset, när den kommer till Gummifabriken.  Lars Alkner ser scenkonstupplevelsen som en spännande introduktion till den nya byggnaden.

 – Jag hoppas att den lockar folk även utifrån, säger Lars Alkner.

Våren 2019 väntar sedan ett intressant besök från Skåne dansteater i Nayrab, en dansföreställning från Mellanöstern.

– Vi behöver Smålands Musik & Teater och regionen för att lyfta danskulturen i Värnamo. Vi har 450 barn och ungdomar bara i Kulturskolan som dansar. Men det har varit svårt att locka publik, delvis på grund av en ovana  hos arrangörer att köpa in dans, säger Lars Alkner.

Succé direkt

Avtalet mellan Smålands Musik & Teater och Värnamo kommun är samtidigt ett slags svar på Region Jönköpings län i sin tur prioriterade fråga - hur man ska nå ut till fler med den professionella scenkonst, som produceras i Jönköping.

– Vi har ju ett uppdrag att verka i hela länet samtidigt som vi ska fylla Spira med innehåll, säger Per-Ola Nilsson, verksamhetschef i Kulturhuset Spira.

Och avtalet är redan en succé, konstaterar han.

– Det känns väldigt bra att kunna bidra till utveckling av kvalitativ konsert och teaterverksamhet i Värnamo, som har satsat och gett förutsättningar för detta genom Gummifabriken. 

  • Uppdaterad2018-11-04 22:20
  • Ansvarig

Relaterade artiklar

Musikal
Artikel

Succémusikalen Så som i himmelen spelas på Kulturhuset Spira 2025

Hösten 2025 gör Kulturhuset Spira en egen uppsättning av succémusikalen ”Så som i himmelen”, som bygger på Kay Pollaks f...

Teater
Artikel

Klassiker med klös i

Katt på hett plåttak räknas som en av de stora amerikanska klassikerna. Intriger, familjehemligheter och känslostormar ä...

Musikal
Artikel

Smuts och trip-hoppiga beats tonsätter ny musikal

En av höstens stora satsningar på Kulturhuset Spia heter Alla Skriker, Ingen Hör, en musikal om en mer eller mindre dysf...

Övrigt
Artikel

Kungligt besök i Kulturhuset Spira

16 februari kommer kungaparet till Jönköping med anledning av att Hans Majestät Konungen firar 50 år på tronen. Besöket...